Aller au contenu Aller au formulaire de recherche Aller au page de contact Aller au sitemap

Cijfers laten het afgelopen jaar weer een positieve ontwikkeling zien als het gaat om ons online shopgedrag: we kopen voor hogere bedragen online en doen het vaker. Nu hebben we binnen de grenzen van het mooie België al zeer veel mogelijkheden om aankopen te doen, buiten de grenzen worden de mogelijkheden nog een stuk ruimer. Veel Europese landen, en daar buiten ook trouwens, hebben al wetgeving gemaakt die ervoor zorgt dat consumenten ook in de online winkel bescherming genieten. Sinds kort is daar voor alle inwoners binnen de Europese grenzen echter een toevoeging op gedaan.

Om ervoor te zorgen dat u kunt kopen waar u wil (ofwel, waar u de beste aanbieding vindt!), heeft de Commissie interne markt en consumentenbescherming in het Europees Parlement zich hard gemaakt voor een éénduidige toepassing van regels omtrent consumentenkopen in de verschillende landen.

U kunt nu zonder problemen de website van bijvoorbeeld een Spaans kledingmerk bezoeken zonder omgeleid te worden naar de Belgische variant ervan. Op deze laatstgenoemde krijgt u namelijk enkel de producten afgestemd op onze markt te zien, terwijl u misschien juist een Spaanse webwinkel bezoekt om eens over de grenzen te kijken. Dit geldt voor alle webwinkeliers binnen de EU-lidstaten.

Tevens is er een oplossing gezocht (en gevonden!) voor de situatie dat er een probleem ontstaat met een aankoop die u online doet in het buitenland (in dit geval natuurlijk wel enkel binnen de EU-lidstaten). Op de betreffende webshop moet de eigenaar nu aangeven op welke markten hij zich specifiek richt. Staat in ons geval België daarbij, kunt u zich beroepen op het Belgische consumentenrecht. Ziet u België niet in het rijtje staan van landen waar een webwinkelier zich op richt, weet u dus dat als er een probleem is met uw aankoop, u gebonden bent aan het consumentenrecht dat van toepassing is in het land waar de webshop zich bevindt.

Zo is het voor alle partijen duidelijker geworden. De handelaar beslist zelf of hij wel of niet aan het buitenland wil leveren en u weet waar u zich op kunt beroepen, mocht zich een probleem voordoen.

Wordt die nieuwe 4K led televisie bij die goedkope Duitse webwinkelier of dat ene paar Italiaanse laarzen via die stijlvolle website toch een stuk aantrekkelijker om te kopen...

Arag,
Uw vertrouwde partner